Musta tuntuu, että uuden vuoden lupausten tekeminen on jo vähän kulunutta ja ennemminkin trendaa se, että vannotaan olla tekemättä mitään lupauksia. Moni kuitenkin pitää vuoden vaihdetta jollain tapaa uuden aikakauden alkuna ja silloin on helpompi tarkastella menneen vuoden valossa, miten voisi tulevana vuonna mahdollisesti toimia eri tavalla. Lupausten tekemiseen ja niiden pysymiseen pätee monet samat seikat, mitä tavoitteisiin yleensä ja kannattaakin pohtia syvällisemmin, ennen kuin ”lyö mitään lukkoon”. (Mun mielestä sanan mukaisesti lukkoon ei kannata lyödäkään, koska se antaa mielikuvan, että sitten kun vähän poiketaan siitä, mitä ollaan luvattu, kaikki menee plörinäksi). Suosittelen lukemaan mun kesäiset kirjoitukset tavoitteista, joista tässä eka osa: https://tsemppis.fi/tavoitteista-ja-miten-niihin-paastaan-osa-1/
Mulla on pari ajatusta, millainen voisi olla hyvä lupaus. (Huom! Käsittelen tässä nyt hyvinvointiin, terveyteen ja suorituskykyyn liittyviä lupauksia, mutta yhtälailla nää toimii vaikka siinä kohtaa, jos olet päättänyt vaikka saada satasen säästöön joka kuukausi tai olla enemmän tekemisissä mummisi kanssa.)
Hyvä lupaus on harkittu. Juuri koskaan ei hetken mielijohteesta tehdyt lupaukset pidä. Mieti ensinnäkin, miksi haluat tehdä tän lupauksen. (Jos et vielä lukenut, niin lue nyt toi mun aiempi tavoite-trilogia 😊) Mieti myös, miten lupauksen pitäminen mahdollistuu ja mitä tarvitset sitä varten? Voit tarvita läheisten kannustusta, joten kannattaa kunnolla jutella vaikka puolison tai ystävän kanssa, millaista tukea toivoisit. Tuki voi olla kannustamista lenkille tiukan paikan tullen tai lenkkiseuraksi lupautuminen tai vaikka se, että ei tuo kotiin karkkeja ja sipsejä.
Voit tarvita muutosta ympäristöön, esim juurikin siihen, että kotona ei ole houkutuksia, kaapeista löytyy sopivat kattilat ja purnukat, tai että olet suunnitellut treenivarusteet helposti saatavaan paikkaan ja että ylipäätään treenivarusteita on. Varmista, että kotona järjestelyt, varusteiden ja astioiden paikat ym tukee lupauksen pitämistä. Jos joka kerta pitää hakemalla hakea ja nähdä hirveesti vaivaa asioiden suorittamiseen, voi lupaus olla aika hataralla pohjalla pidemmän päälle. Mulla on aina aamulenkkivaatteet kodinhoitohuoneen naulakossa, samoin smoothieta varten blenderit ja muut ruokien vaivattomaan tekemiseen tarvittavat välineet helposti saatavilla. Voit ehkä tarvita muutosta myös omiin aikatauluihin tai/ja rutiineihin; raivaa tarvittaessa sopivasti tilaa kalenterista tai karsi ylimääräisiä menoja, jos lupauksen pitäminen vaatii sellaista. Joskus perinteiseen ostoslistaan on opeteltava survomaan kohta ”kasvikset”. Ylipäätään vaatii enemmän tai vähemmän uuden opettelua, ja siihen liittyy luonnollisesti myös erehdykset, josta päästäänkin sujuvasti toiseen pointtiin.
Mieti etukäteen, miten toimit, KUN poikkeat lupauksesta. Tähän kannattaa ihan oikeesti laatia toimintasuunnitelma. Joskus voi olla tilanteita, jolloin olosuhteiden pakosta ei voi toimia täysin suunnitelman mukaan tai sitten voimavarat jostain syystä pettää ja ”lipsahdat”. Lipsahtaminen ei tarkoita epäonnistumista. Se, että jää manaamaan ”En onnistu ikinä” ja uskoo vielä tämän tarinansa, tarkoittaa. Lipsahduksen sattuessa voisi olla suunniteltuna vaikka ystävän kanssa asiasta keskustelu ja lupauksen sekä siihen liittyvien miksi- kysymyksen vastausten uudelleen läpikäyminen ja tavoitetekojen ja resurssien tarkistaminen; Onko joku systeemi ollut epätoimiva? Pitääkö jotain elinympäristössä muuttaa? Lupauksesta muistuttava kuva, lause tai jokin muu visuaalinen ärsyke kannattaa pitää näkyvillä, esim. kännykän taustakuvana.
Hyvä lupaus kannustaa jatkamaan. Se on siis motivoiva; vaikka sen toteuttaminen ei aina olisi mukavaa, niin pidemmällä aikavälillä siitä tulee hyvä mieli ja sitä tehdessään kokee merkityksellisyyttä. Kannustava lupaus on realistinen myöskin; ei ehkä kannata luvata alkaa lenkkeillä 5 x 60 min viikossa, jos aiemmin korttelin kiertäminen on tuottanut päänvaivaa. (Sitä paitsi tollanen lenkkeilyn lisääminen nostaa kantakalvon tulehdus- ja muiden rasitusoireiden riskiäkin melkoisesti ja sitten harmittaa, jos joutuu parantelemaan kuukausitolkulla liian rivakasti alkaneen uuden elämän takia).
No siinä. Tollasia ajatuksia tuli nyt mieleen tässä vuoden vaihteen kynnyksellä – toivottavasti niistä oli jollekin apua. Mietin myös, voisinko itse luvata jotain. Jäin oikeen kunnolla pohtimaan ja kyllä, tuli aika helposti mieleen asiat, joiden kanssa olen henkisesti operoinut aika paljon ja joita en ole mielestäni riittävästi tehnyt, koska jokin rajoitin mulla on ollut päällä: ”Mitä ihmiset meinaa?” ja ”Olenko ihan pöhkö kun tällaisia teen/ jaan/ kerron?” Eli: Lupaan tuoda esiin enemmän eläinten oikeuksiin liittyviä epäkohtia ja ilmastonmuutokseen ja sen ehkäisemiseen liittyviä asioita. Uskon, että jokaisen teoilla ja valinnoilla on vaikutusta. Lupaan myös entistä selvemmin olla esimerkki siitä, ettei ekologisen elämäntavan tai edes vegaaniuden tarvitse tarkoittaa kurjuutta, kaikesta luopumista, saatikka muuttumista metsäonkalossa asuvaksi ruohon puputtajaksi.
Tähän liittyy asia, jota olen myös työstänyt tämän vuoden ja erityisesti nyt loppuvuoden aikana itsessäni. Mutta tää liittyy myös muihin, esim. ihmissuhteisiin: Omien rajojen selkiyttäminen ja niistä kiinni pitäminen sekä tietynlaisesta miellyttämisestä luopuminen. Lupaan itselleni, että työstän tätä vielä enemmän ja toimin tulevana vuonna enemmän ja useammin sen mukaan. Tää on pitkä prosessi, eikä luultavasti ole koskaan valmis (mikä on toisaalta hienoa), mutta olen jo huomannut tilanteita, joissa toimin tietoisesti eri tavalla kuin aiemmin ja olen hiton tyytyväinen ja huojentunut siitä. Hyvä minä!
Koska sopivan haastavat tavoitteet pitää mielen virkeänä ja kannustaa harjoittelemaan, mulla on myös ens vuodeksi, tarkemmin juhannukseksi treenitavoite, joka potkii eteenpäin ihan super draivilla! Viime juhannuksen leuanvetotavoite (22 leukaa) onnistui, samoin mun viime kuukausina harjoittelemani voimapyörä-tavoite vuoden loppuun mennessä (4 toistoa suorin vartaloin – menikin 5).
Seuraavan juhannuksen tavoite liittyy myös leuanvetoon; Koska oon puolisen vuotta mieheni innoittamana tehnyt 100 toiston pyramidia (5,5,5,6,7,8,9,10,9,8,7,6,5,5,5) viikoittain ja kellottanut sitä saaden sen lähes joka kerta nopeammin, niin tavoite on alittaa 10 minuuttia juhannuksena. Se on tosi haastava tavoite mulle, varsinkin tolla leveällä myötäotteella ja jalat ristissä. Nyt paras aika on 12:14 ja se on jo tosi äärirajoilla (kuten myös mun kyynärvarret välillä!) Mietin jopa kilpailemista leuanvedossa.
Samoin jotkut penkkikisat meinaan käydä ja koittaa parantaa omaa kisaennätystä (70 kg, mikä tuli kylläkin isommassa painoluokassa, missä nyt olisin), joten penkin kanssa teen kans töitä tosissaan, muttei vakavasti. 🙂
Ja mikä mielenkiintoisinta, myös fitness-kilpailut on melko usein pyöriny mielessä. Jospa vielä kerran… Pitänee istua alas, suunnitella näitä kalenteriin ja miettiä… Fitness-kisaaminen vaatii kuitenkin vähän eri tavalla panostamista; kisaan ei voi lähteä ”meinaan käydä kattomassa miten käy” – asenteella ja koko projektiin pitää tulla muilta perheen jäseniltä vihreää valoa. Joka tapauksessa – kisasin tai en – toivon, että ensikin vuonna treenit sujuu ja on tuloksekkaat. Niin mulla itselläni kuin teillä lukijoillakin!
Hyvää uutta vuotta Sinulle, lukijani!