Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset ja eläinten hyvinvointi

Jokainen hyvinvoinnista ja ravitsemuksesta kiinnostunut on varmasti törmännyt parin viime viikon aikana uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Niitähän on puitu ja ihmetelty iltapäivälehtien etusivuilla jo moneen otteeseen ja ne on saaneet aikaan sellaista someraivoa, että en ihan hetkeen oo moiseen törmännyt. Kommentoinneista päätellen vaikuttaa, että ne iskee lähestulkoon ihmisoikeuksia vastaan ja niitä tulkitaan kuin ne olisi ehdottomia käskyjä ja yksilön oman päätäntävallan kumoavia kieltoja. Myöskään kotimaiset lihantuottajat ei ole ottaneet suosituksia riemuhuudoin vastaan. Määritteleehän suositukset mm. joukkoruokailujen linjaa ja ne sisältää kehotuksia korvata lihaa mm. palkokasveilla ja muilla kasviperäisillä proteiineilla. Punaisen lihan sijaan, vastoin entisiä suosituksia, ei kehoteta enää siirtymään siipikarjaan, vaan kotimaiseen kalaan noiden yllämainittujen palkokasvien lisäksi. Samoin maitotuotteita kehotetaan vähentämään ja niiden saantisuositusta laskettiin.

En nyt tässä pui kaikkia suosituksissa mainittuja muutoksia. Palaan niihin varmasti seuraavissa teksteissä. Voit tsekata ne vaikka Instagramista Tiedenaisten julkaisusta (https://www.instagram.com/p/DDKLMF0oVLu/?img_index=1), johon oli mun mielestä tosi hyvin tiivistetty tärkeät pointit. Suosituksissa on huomioitu ekaa kertaa myös ympäristö ja ilmasto, mikä on hienoa. Tästä syystä kaikki suositukset ei perustu (pelkästään) väestön terveyteen. (Esim. broilerin käytön vaikutukset luontokatoon on suurimmat suomalaisten ruokavaliossa käytetyistä elintarvikkeista). Eläinten oikeuksia tai hyvinvointia niissä ei kuitenkaan huomioida, vaikka ilmastonäkökulma onkin linjassa eläinten käytön vähentämisen kanssa.  En toki odottanutkaan, että eläinten hyvinvointia mitenkään huomioitaisiin näissä suosituksissa. Ehkä tän näkökulman mukaan saaminen on jossain kohtaa tulevaisuudessa realismia…

Eläinten hyvinvointiasiassa on saanut kuulla kaikenlaista kommentointia niin kauan kuin sitä itse olen esiin tuonut. Milloin se on naurettavaa ituhipin nillittämistä, milloin vakuutellaan kivenkovaan, että Suomessa kaikkien tuotantoeläinten asiat on priimatasolla tai milloin vaan vaietaan tai vedotaan omiin oikeuksiin syödä juuri sitä mitä haluaa ja että eläinten kärsimyksistä ei saa puhua; muuten menee ruokahalu. Tiedän, että ihminen on sekasyöjä ja kaikille ihmisille ei esim palkokasvit ja kaikki viljat sovi. Eläinperäisiä ruokia pystyy silti vähentämään, ja kaikista epäeettisempiä tuotantomuotoja olla tukematta, jos haluaa. Itsellä eniten eläinperäisten tuotteiden vähentämiseen vaikutti tietoisuus eläinten oloista ja kohtelusta tuotantotiloilla (kyllä, myös Suomessa ja itse olen sitä myös ”päässyt” todistamaan), kuljetuksien ja teurastamoprosessin aikana. Siitä ei pääse mihinkään, että eläin, oli se sitten possu, lammas, kalkkuna, kala tai mikä vaan, on tunteva yksilö, jolla on omat lajinomaiset tarpeensa. Nämä tarpeet sivuutetaan lähes aina tuotanto-oloissa. Kaikista kammottavimpia epäkohtia löytyy mun mielestä broilereilla (mm. tilan ahtaus, nopeasta kasvusta johtuvat murtumat, kuolemat tiloilla ja uudet, jopa 4 lintua sekunnissa tappavat tehoteurastamot ym), munijakanoilla (lähes aina rintalastan murtumia ja muita terveysongelmia), sioilla (mm. liikkumisen estäminen ja kivuliaat toimenpiteet) ja parsinavettojen lehmillä (suurin osa vuodesta päästä kiinni kahlittuna ja maidontuotannon edellytyksenä tehtävä vasikan vieroitus emoltaan). Tuossa vain muutamia julmuuksia, jotka mun mielestä on sellaisia, että kukaan tervejärkinen ihminen ei soveltaisi esim koiraan tai kissaan. Eläinten hyvinvoinnista tuotannossa voit lukea lisää täältä: https://www.elaintieto.fi/ (ei avaudu silmille mitään välivaltaista ja järkyttävää materiaalia)

Mun mielestä on ristiriitaista, että monet itseään eläinrakkaina pitävät ihmisetkään ei näytä välittävän näistä asioista. Tai ainakin se vaikuttaa siltä, kun teot ei ole linjassa sanojen kanssa. Itse olen eläinrakkaana toiminut aikanaan samoin; sivuutin asian eikä tehnyt mieli kohdata sitä. Tää saa mut surulliseksi, mutta tosiasiassa en voi sille mitään. Ainut mille voin, on se miten toimin NYT. Pakottaa ei voi ketään, mutta voi kehottaa tiedostamaan ja katsomaan vaikka tuntevaa luontokappaletta silmiin.

Kuva: ESK Tuulispään Instagram

Kuva: Eläintieto.fi. Munijakanojen lopetusta hiilidioksidikontissa tukehduttamalla

Mua ei saa suosimaan suomalaista ruoantuotantoa pelkästään se, että se on suomalainen elinkeino, no matter what ja olipa eläinten kohtalo millainen tahansa. Jos se on epäeettistä tai omasta mielestäni epäekologista, en tue sitä. Mua ihmetyttää myös puheet siitä, että huoltovarmuus tarkoittaa kotimaista eläintuotantoa, kun samalla Amerikoista tuodaan valtavat määrät epäekologista soijarehua suomalaisille tuotantoeläimille (95% Suomeen tuotavasta soijasta menee eläinten rehuksi) ja broilereiden emolinnut tulee Ruotsista. Uusi suomalainen tehoteurastamo, jota ”hehkutettiin” 4 lahdatun linnun sekuntivauhdilla, on mun mielestä karuimmista karuin esimerkki siitä, miten kipua ja stressiäkin tunteva eläin on arvokas vaan pakattuna vakuumiin valmiina fileinä ja mielellään mahdollisimman tehokkaalla tahdilla, eläimen hyvinvoinnista piittaamatta.

Tuolla Eläinten hyvinvointikeskuksen Eläintieto-nettisivulla on kirjoitus myös uusista ravitsemussuosituksista. Sen voit lukea täältä suoraan: https://www.elaintieto.fi/blogi/ravitsemussuositusten-noudattaminen-saastaisi-kymmenia-miljoonia-elainyksiloita-vuosittain/ Mä meen nyt tekemään härkäpapubolognesea ja pottumuusia! Jossain kohtaa laitan sen reseptin tännekin. Olkaa hyviä itsellenne ja toisillenne – myös eläimille. Moi!