Oletko terveellisemmän elämän tai paremman kunnon suhteen sitkuttelija? Tai jopa mutkuttelija? Tai ehkäpä jossittelija? Haaveilija, suunnittelija tai oikean hetken odottelija?
No niin. Tiedät jo varmaan, mistä on kyse. Jos tunnistit itsesi jostain edellä olevista, tää teksti on SULLE! Nyt laitetaan nimittäin työrukkaset kouraan ja lopetetaan se ainainen suunnittelu! Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta! Sanoista tekoihin! Arvot näkyviksi ja homma pyörimään! (Noi on lentäviä lauseita, mutta jokaisessa on totuus, pohdi niitä vaikka!)
Hei, ihminen elää keskimäärin noin 4000 viikkoa. Se kuulostaa kauheen lyhyeltä ajalta ja tätä seikkaa vasten on mun mielestä surullista, että niin monet sitkuttelevat, mutkuttelevat ja suunnittelevat sen sijaan, että tekisivät paljonkaan suunnitelmiensa ja tavoitteidensa eteen. Aika kiitää myös hitonmoista tahtia eteenpäin. Jos olet suunnitellut aloittavasi terveellisemmän syömisen ja kuntoilun ja odottanut sopivaa hetkeä puoli vuotta, olet menettänyt jo puoli vuotta ajasta. 26 viikkoa. Lähes koskaan ei silti ole liian myöhäistä.
Katso taaksepäin ja mieti, jos olisit aloittanut silloin, missä olisit nyt. Inhoan taaksepäin katsomista (poislukien tietyt erityistapaukset), mutta tässä kohtaa se auttaa hahmottamaan aikaa ja myös motivoitumaan eteenpäin. Viime joulusta on jo kohta vuosi ja sehän oli just vasta! Silti; lähes koskaan ei ole liian myöhäistä (taidan toistaa itseäni). Sun loppuelämän eka päivä voi olla TÄNÄÄN. Sulla voi nyt olla ajatus, että aloitat tammikuun ekana pävänä elämäntaparemontin, koska ensin pitää juhlia pikkujoulu, toinen pikkujoulu, varsinainen joulu ja uusi vuosi. Töissäkin on kiirettä loppuvuosi joten nyt ei ehdi. MIKSI ET ALOITTAISI NYT?!?!?!? Aloittaminen ei tarkoita, että koko elämä taklataan kuntoon kerralla, vaan pieniä tekoja kannattaa ottaa määrätietoisesti arkeen N-Y-T- NYT.
Sanoin, että nyt laitetaan työrukkaset käteen. Mutta oikeesti ei ihan vielä; Ensin listaa paperille tai kännykkään, mitkä asiat on sulle tärkeitä ja MIKSI. Listaa vaikka 3 tärkeintä asiaa (tietysti tässä hyvinvointiblogissa olisi vähän niin kuin tarkoitus, että hyvinvointi ja siihen liittyvät asiat olis tässä top3:ssa, mutta toimii tämä listaushomma muidenkin tärkeinä pitämiesi asioiden suhteen, esim. parisuhteen kohdalla). Kirjoita sitten niiden asioiden viereen, millainen haluat olla näiden asioiden suhteen. Kirjoita vielä, mitä se tarkoittaa realistisesti tekoina tällä hetkellä. Kirjoita kaksi asiaa, jotka on sellaisia, jotka teet konkreettisesti ja joista voi heti kuka tahansa todeta: ”Ahaa, tossapa on ihminen jolle on tärkeää asia x”. Se on aivan yksi hailea haave, jos et TEE mitään, vaikka kuinka olisi kovat halut olla jonkinlainen.
Esimerkki voisi olla: Hyvä toimintakyky on tärkeää, koska siten pystyn olemaan monipuolisesti läsnä lasten ja lastenlasten elämässä –> Haluan olla ihminen, joka pitää kunnostaan ja toimintakyvystään huolta –> Teko 1: Käyn tekemässä kuntosalilla ohjelman läpi kahdesti viikossa, jotta liikkuvuus ja lihaskunto paranee. Teko 2: Käyn viikonloppuaamuisin kolmen vartin reippaan lenkin, jossa hengästyn kunnolla.
Huomaa, että nämä teot voi muuttua ajassa ja niitä kannattaakin päivittää. Jos vertaa itseään 20 vuotta nuorempaan minäänsä, joka oli urheilullisempi ja pirteämpi, mitä itse on nyt, ei kannata ainakaan heti asettaa tekotavoitteeksi samaa viikkoliikuntaohjelmaa, mitä nuorempana. Siinä tulee vaan pettymyksiä tai loukkaantumisia. Pahimmassa tapauksessa kumpiakin. Nyt ne teot voi olla erilaisia, mitä esim. kuukauden päästä.
Jos tekeminen on aiemmin ollut hankalaa ja alkuun on tosi tahmea päästä liikkeelle, aloita tosi tosi pienestä! Sekin on 100% enemmän kuin jos et tekisi mitään ja saat onnistumisen tunteen, kun asia on hoidettu. Tunteen siitä, että oikeesti toimit sen oman ihanneminäsi mukaisesti. Se on superpalkitseva tunne!
Toi listaus kannattaa tehdä huolella. Sen jälkeen sitten ne työrukkaset käteen! Mites ne sitten puetaan? Siten, että alat TEKEMÄÄN! Olet jo määritellyt, millainen haluat olla sekä suunnitellut realistiset tekotavoitteet, niin nyt on töiden aika. Jos tekotavoitteet tässä kohta vielä tuntuu liian isoilta, pienennä niitä hieman. Realistisuus pitää olla; tunne, että tästä kyllä selviää, vaikka ei koko ajan kauheen ihanalta tunnukaan.
Joka kerta, kun tuntuu, ettei viitsisi, jaksaisi tai ehtisi (monesti kyllä ehtii, jos priorisoi asioita), niin kannattaa kysyä aidon rehellisesti Millainen haluan olla? Sellainen, joka jää sohvalle ja skippaa lenkin vai sellainen, joka osoittaa olevansa valmis kunnon kohentamiseen ja lähtee, vaikka vähän sataa tihuttaa/ on väsynyt/ ei huvita/ on paska fiilis/ lempitakki on pesussa.
Olen aiemminkin kirjoittanut näistä teemoista, mutta tän oli tarkoitus olla sellainen tekoja selkeesti alulle paneva voima 😊 Kannattaa varautua siihen, että aina ei ole helppoa, sekä siihen, että tulee aikoja tai viikkoja, jolloin teot ei syystä tai toisesta onnistu. Haluatko silloin olla sellainen, joka jättää kaikki tärkeiden asioiden mukaiset teot kokonaan jatkossakin. Rukkaset lentää ojaan ja hommaa tyssää? Et varmaan halua olla sellainen! Tärkeiden asioiden mukaisia tekoja voi ja kannattaa tehdä aina. Ei siinä tulee koskaan valmiiksi tai ”saa hommaa loppuun”. Ne pitää yllä merkityksellisyyttä ja lisää onnellisuutta sekä onnistumisen tunteita. Sivuvaikutuksena voi terveyskin kohentua 😊.