On ollu kiva jutella ihmisten kans kasvokkain ja somessa näistä perusasioista, mitä täällä oon tuonut esiin! Ollaan syvennetty ja otettu lisää näkökulmia noihin asioihin, mikä on hienoa. Mun blogauttelu on sellaista, että aika nopeesti mietin, mitä rustaan tänne, enkä kovin kauaksi aikaa jää miettimään korjauksia ja lisäyksiä. Koska tästä en toimeentuloa saa (sponsoriehdokkaita odotellessa!), niin en suhtaudu ihan yli vakavasti, jos joku kirjoitus myöhemmin tarkasteltuna kaipaisi korjauksia. Siksipä silloin tällöin voin vaan myöhemmin todeta, että olisi voinut sitä ja tätä vielä mainita, mutta olkoon 😊
Nyt ollaan päästy jo kolmososaan ja mikäpä muukaan se voisi olla kuin liikunta, koska uni sekä ravintopuoli on jo tullut käytyä läpi? Edelleen mennään tosi yleisellä tasolla ja kohtia pitää pystyä soveltamaan omaan tilanteeseen sopivaksi. Mutta aika varma olen siitä, että kaikki kohdat koskettaa jollain tasolla jokaista, joka haluaa huolehtia hyvinvoinnistaan, painonhallinnastaan tai tavoittelee vaikka omia ennätystuloksia voimailun tai kehonmuokkauksen puolella. Tämäkään ei ole kuitenkaan mikään virallinen ”Testaa, teetkö asiat oikein”- lomake.
Tää liikunta-kysely on myös liikkumis-kysely, koska vastoin sitä, mitä moni luulee (ja toteuttaa myös käytännössä), niin yleensäkin liikkuminen on monesti jopa tärkeämpi hyvinvoinnin ja kunnon kannalta kuin varsinainen treeni itsessään. Noh, asiaan!
- Vältätkö pitkiä aikoja paikallaan olemista? Passiivisuus on iso terveysriski, ja säännöllisellä istumisen/ paikallaan olon tauottamisella on valtavia terveyshyötyjä; lihakset aktivoituu ja kuormitus kehon eri kohdissa vähenee, kun asentoa vaihdetaan ja tulee liikettä. Mä koitan itsekin tätä toteuttaa ja keho alkaakin kaivata vähän liikettä, jos jumiudun pidemmäksi aikaa paikalleen.
- Tuleeko arkiliikuntaa riittävästi? Arkiliikunta vasta vaikuttaakin terveyteen positiivisesti! Se on ihan super pop! Tässä kohtaa puhutaan mm. päivittäisistä askelmääristä. Vieläkin on isosti vallalla ajatus, että kymppitonni päivässä on hyvä ja tavoiteltava määrä askelia. Se voi ollakin, jos nykyinen määrä on vaikka 8000 askelta. Mutta ihmiselle, jolla askeleet jää alle 5000:een, harppaus kymppitonniin voi olla kauhistuttavan iso. Tarkoittaahan se joka päivä about kolmen vartin kestoista kävelylenkkiä. Veikkaan että sohvaperuna ei tähän helposti motivoidu, tai ainakin siinä on jalkapohjat ja nivelet äkkiä ihmeissään. Tästä voit ladata UKK-insituutin Lisää askeleita päivään- kortin: https://ukkinstituutti.fi/wp-content/uploads/2025/01/2024-lisaa-askeleita-paivaan.pdfAskeleita kannattaa tosiaan lisätä maltilla, mutta määrätietoisesti. On hyvä pitää mielessä myös, että kaikesta aktiivisuudesta ei kerry paljon askelia; esim. siivous, lumityöt tai haravointi ei lisää samaan tahtiin askelia mittarin, mutta on tosi hyvää arkiliikkumista, pyöräilystä puhumuttakaan. Mulla on tapana kävellä aamuisin. En ajattele sitä minään treeninä; se on liikkumista sekä mielen ja kehon virkistämistä 😊 Itse ajattelen, että sellainen hyvä määrä askelissa mitattuna olisi siellä kymppitonnin selvästi reippaammalla puolella ja alle 5000 askelta on tosi tosi vähän.
- Rasitatko kroppaa sopivasti, jotta pumppu pelaisi mahdollisimman hyvin? Sydän- ja verenkiertoelimistöstä kannattaa huolehtia sen verran että kunnon hengästymistä tulis vähintään reipas tunti tai pari viikossa (tämä voi tulla pienemmistä osista pitkin viikkoa). Omaan lähtötilanteeseen nähden kannattaa tämäkin suhteuttaa ja liikuntamuoto valita omien mieltymysten mukaan. Itse intoudun porrastreenistä (jota voi muokata moneen eri kuntotasoon) tai HIIT-tyyppisestä sykesessioista. Mitä parempi kunto, sitä enemmän voi tehdä tällaista treeniä ja sitä pidempiä ja raskaampia treenejä voi tehdä. Pakko sanoa, että kuitenkin tämä joskus menee överiksi, eikä keho palaudu tehotreenistä kunnolla. Paino on sanalla ”sopivasti”, niinkun tossa alun kysymyksessä.
- Kiinnitätkö huomiota myös tasapainoon ja liikehallintaan? Tätä voi ja kannattaa sisällyttää vaikka oman saliharjoittelun alkuverryttelyyn. Tai miksei jopa harjoitteluun enemmänkin? Ohjelmassa kannattaa pitää tasapainoa vaativia liikkeitä, mahdollisimman isoja liikeratoja ja ainakin alkulämmittelyssä koko kehoa avaavia harjoitteita.
- Annatko lihaksille syyn olla olemassa tai vahvistua? Lihaskuntotreenin ei tarvitse kestää tuntikausia ja toistua viittä kertaa viikossa, että se on terveyttä edistävää. Mutta kuormien, jota treenissä liikutellaan, tulee olla riittävän raskaat. Perus elämäntapaliikkujalle hyvä sääntö on vaikka 3×8 toistoa niin isolla painolla, ettei juuri jaksaisi enempää.
- Palaudutko treeneistä? Jos noudattaa vaikka UKK:n liikuntapyramidia (https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/ ),niin ei tarvitse sen enempää olla huolissaan erillisistä palautumisjaksoista, mutta jos treenaa enemmän ja tehokkaammin, myös palautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Uni nyt on ihan itsestäänselvyys (eiks vaan?), mutta treenin ollessa tavoitteellista ja rasittavaa, kannattaa miettiä, olisko paikallaan vaikka kerran kuussa pitää vaikka muutaman päivän kevyempi jakso, jolloin lihakset, jänteet, hermosto (ja mielikin varmasti) pääsee palautumaan. Jos on kolotuksia, sydämen tiheää sykettä, univaikeuksia, treenitulokset laskemaan päin ja/tai jänteet kipeät, on syytä ottaa tämä puoli viimeistään nyt vakavasti. Itse kevennän harjoittelua selkeästi 4-5 viikon välein.
Avasinkin vähän enemmän näköjään joka kohtaan, mitä alun perin ajattelin. Montako ”pistettä” saitte nyt ja mitä ajatuksia heräsi?
Ens kerralla ajattelin kirjoittaa vähän erilaisesta aiheesta 😉 Siihen saakka, moi!