PERUSASIAT KUNTOON – OSA 2

Blogikirjoitus myöhästyi tällä kertaa aikataulusta päivällä, koska mulla oli tärkeämpiä asioita priorisoitavana. Mutta asiaan: Viimeksi päästiin perusasioiden äärelle ja laitoin muutamia tsekkauskohtia nukkumiseen liittyen. Tuli mieleen sit myöhemmin parin asiakkaan ja sometutun kanssa jutellessa, että olisi voinut täsmentää tai lisätä muutamia asioita vielä. Ensinnäkin; kaikki ei olosuhteiden (esim. vuorotyö, lasten tai muun omaisen sairastelu, huolet ja murheet) takia pysty saamaan mun laatimasta pikku testistä täysiä ”pisteitä”. Sitä suuremmalla syyllä on kuitenkin hyvä panostaa niihin osa-alueisiin, mihin voi vaikuttaa. Eli jos ei vaikka yövuoron takia pysty pitämään samaa päivärytmiä, niin jättää luurin pois petiin mennessä ja huolehtii, että muutkin nukkumiseen liittyvät asiat on mahdollisimman hyvin kunnossa. Paljon voi vaikuttaa silti. Samoin; jos yöt on katkonaisia lapsen tai vaikka lemmikin takia, niin ei sitten huonontaisi unta enää lisää teholiikkumalla myöhään illalla tai aktivoimalla illalla hermostoa jännittävillä elokuvilla tai ahdistavilla someuutisilla.

Alkoholista en maininnut mitään, mutta sanomattakin kai on selvää, että jo yksi annos voi pilata yöunen aikaisen palautumisen. Jos itse joskus innostun viinin kanssa, niin tiedostan että seuraavan yön unet on menossa mönkään enkä suunnittele mitään aivotoimintaa saatikka fyysistä rehkimistä vaativaa seuraavaan päivään, vaan otan rauhaksiin 😊 Näin ollen harkitsen TARKKAAN, otanko edes yhtä saunalonkeroa. Yleensä en ota, koska haluan olla paras versio itsestäni seuraavana päivänä.

Jatketaan nyt perusasioiden äärellä operoimista. Ai että mä rakastan perusasioita! Otetaan seuraavaksi syöminen. Se aiheuttaa hirrrrrveesti päänvaivaa ihmisille. Pohditaan, onko peruna tai ruisleipä pahasta, mutta useana päivänä viikossa voi hyvinkin aterioiden välissä holahtaa pulla tai irtsaripussillinen. Samoin saatetaan karsia aamupalasta tai syödä superniukka lounas, koska painonhallinta, ja sitten homma kosahtaa illalla tai viimeistään loppuviikosta.

Laadin vähän samantapaisen kyselyn syömiseen liittyen, mitä viime kerralla nukkumisen suhteen. Tää kysely olikin vähän vaikeempi laatia, koska ihmisillä on niin erilaisia syömiskäytäntöjä ja erilaisia ruokavalioita, yksilöllisistä tavoitteista puhumattakaan. Mutta sellaiset karkeat, suht yleismaailmalliset kuusi kysymystä paukahtaa eetteriin nyt. Vielä myös muistutan; tämä ei ole mikään virallinen ”Testaa, syötkö oikein”- lomake!

  1. Syötkö kasviksia, hedelmiä tai marjoja runsaasti? Uusissa ravitsemussuosituksissa vähimmäismäärä on se 500-800 ja jos nyt heviosastoa kuluu vain niukasti, ton puoli kiloa voisi ottaa tavoitteeksi. Saat samalla vitamiineja ja muita suojaravintoaineita ja varsinkin painonhallinnassa ne auttaa tuomalla ruokaan kunnolla voluumia ilman ns turhia kaloreita.
  2. Saatko kuitua riittävästi? Yllä mainitun heviosaston lisäksi kuitua saa myös täysjyvästä ja niistä tehdyistä leseistä, pavuista, linsseistä ja pähkinöistä (pähkinöitä kuitenkaan en varsinaisena kuidun lähteenä suosittele käyttämään) Naisten kuidun saanti suositus on 25 g ja miesten 35 g päivässä. Niukka kuidun saanti on yhdistetty moneen sairauteen. Se myös tasoittaa verensokeria, joten vaikutus säännöllisessä syömisessä ja painonhallinnassa on selkeä. Tsekkaa vaikka https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja – palvelussa, miten paljon kuitua saat ruoasta. (toi Fineli on sellainen paikka, että sinne helposti uppoutuu pidemmäksi aikaa selvittelemään mitä kaikkea missäkin ruoassa on 😊)
  3. Saatko proteiinia riittävästi. Treenaajan ja painonhallitsijan tosi tärkeä juttu. Proteiini auttaa treenaajan lihaskudosta kehittymään ja laihduttamisen aikana auttaa ylläpitämään terveyden ja aineenvaihdunnan kannalta kullanarvoista lihasmassaa. Mun mielestä ainakin 4 aterialla tulisi olla kunnon annos proteiinia. Kunnon annos on nyrkin kokoinen annos proteiinipitosta ruokaa, esim soijasuikaleita, härkäpapua, tofua, hernistä tai pari kolme desiä proteiinipitoista soijarahkaa tai muuta vastaavaa.
  4. Saatko pehmeitä rasvoja joka päivä? Monet vitamiineista imeytyy rasvojen avulla ja sydän ja verisuonet tykkää pehmeistä rasvoista, kuten saksanpähkinöistä, kasviöljyistä ja vaikka avokadosta. Rasvaisessa kalassakin on tosi hyviä rasvoja, mutta jos haluaa syödä täysin kasvipohjaisesti, kannatta suosia saksanpähkinää, pellavansiemeniä ja rypsiöljyä ja käyttää ainakin jotain niistä joka päivä.
  5. Onko syöminen pääsääntöisesti säännöllistä ja siinä on suht samana toistuvat (järkevät) rutiinit? Mun mielestä tää rutiiniasia on tärkeä; kun on rutiinit ja säännölliset ateriavälit, niin ei tarvii joka kerta käyttää hirveesti aivokapasiteettia keksimiseen ja murkinan haalimiseen, ei ehdi tulla huutava nälkä ja vireystaso pysyy parempana.
  6. Onko perusrunko eli vaikka 90 % syömisestä niin sanotusti kunnossa, jolloin välillä voi poiketa ilman, että se aiheuttaa omantunnontuskia/ seuraavien päivien armotonta dieettaamista/ huonoa oloa/ ei-toivottua lihomista/ itsensä ruoskimista tmv? Perusrunkoon kuuluu myös, että syödään riittävästi (Riittävästi voi syödä, vaikka laihduttaisikin. Silloin syödään laihtumiseen nähden riittävästi, ei kitukuurittamalla). Jos syöminen lähtee toistuvasti lapasesta tai joutuu suuren osan ajasta turvautumaan itsekuriin ja armottomaan himojen kanssa taisteluun, perusrunko ei todennäköisesti ole kunnossa. Perusrunko ei myöskään ole kunnossa, jos iso osa energiasta tulee sokerisista juomista tai pikaruoasta.

Tähän olis voinut lisätä vielä paljonkin, mutta pidetään tää nyt näissä kuudessa kohdassa. No niin, montako ”pistettä” saitte ja mitä ajatuksia heräsi?