Miten valmistan mun (proteiinipitoisia ja vegaanisia) lemppariruokia – osa 3

Makaronilaatikko on varmaan monessa lapsiperheessä ja muissakin kodeissa sellanen ruoka, joka toistuu säännöllisesti ja kuuluu arkiruokien perusrepertuaariin. Erilaisia versioita sen veganisoimiseen on netti pullollaan, mutta mä olen muokannut omani Vegaanihaasteen sivuilla olevasta Maailman helpoimmasta makaronilaatikosta. Tottakai tuunasin siihen lisää proteiinia ja lisäsin pussin ranskalaista sipulikeittoa. Oli aikoinaan tapana lisätä se lihamakaronilaatikkoonkin sekä pariin muuhunkin jauheliharuokaan, joten se tuntuu sopivan myös tähän.

Tää on nimensä mukaisesti todellakin maailman helpoin. Sen lisäksi vielä tosi edullinen (laskin hinnan tälle 8 annokselle ja sain tulokseksi 7-8 euroa, eli todellinen budjettiruoka) ja hyvin nopea valmistaa (aktiivinen työaika n.5 min). Luonnollisesti se on eläin- ja ilmastoystävällinenkin. Kaikki voittaa siis! Tässä reseptissä on siis 8 kunnon (!) annosta ja n. 28 g proteiinia per annos. Ainekset mahtuu 32 cm pitkään, 24 cm leveään ja 6 cm korkeaan vuokaan.

Kun tein tätä ekan kerran, meidän nuoriso ihastui siihen ja kuopuksen poikakaveri tuli monesti meille ihan vaan koska makaronilaatikko 😊 (noh, ehkä Iidallakin oli jotain osuutta asiaan…). Tää on ruoka, jota meidän perheessä syö kaikki, myös mun raavas, vahva miehinen mieheni (tämä ylistyslaulu, koska joskus kuulen sellaista harhapuhetta, että raavaat miehet syö muka vaan lihaa ja soijaa syömällä muuttuu naismaiseksi)

Mitäs mä vielä kertoisin tästä ruoasta? Valmistusvaiheiden selostamiseen ei kulu kuin muutama rivi, joten käytän tilaisuuden hyväksi kertomalla vähän soijasta. Se on ravitsemuksellisesti hyvä, proteiinipitoinen, täydellisen aminohappokoostumuksen sisältävä ruoka, jota käytetään ihmisten ja eläinten ravinnoksi. Selkeästi suurin osa (n.75%) soijasadosta ympäri maailman käytetään eläinten rehuksi ja Suomeenkin tulevasta soijasta arviolta 95% menee eläinten kitusiin. Rehusoijaan liittyy isoja ongelmia, mm. peltopinta-alan raivaamiseen ja sitä kautta metsien hakkuisiin liittyen mm Brasiliassa. Soijasta valmistettuihin elintarvikkeisiin tarvittava raaka-aine tulee usein Euroopasta (lähde: https://wwf.fi/uutiset/2020/01/soija-syynissa-ruuaksi-rehuksi-vai-boikottiin/ )

Toi mun reseptin soijarouheen alkuperämaa on Serbia. Elintarvikesoijalla, erityisesti Euroopassa tuotetulla, on myös ulkomaisuudesta huolimatta huomattavasti pienempi ympäristövaikutus, kuin eläinperäisillä proteiinin lähteillä. Soija on tooooosi monikäyttöinen; sitä voi käyttää papuna sellaisenaan, tofuna (kalattoman keiton resepti aiemmissa postauksissa), tempenä, rouheena, suikaleina, erilaisina puolivalmisteina, you name it!

Tässä lisää luettavaa ruoan ympäristövaikutuksista, jos asia kiinnostaa: https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/

Vaikka nyt ylistän tätä soijaa, niin suosittelen luonnollisesti käyttämään ja kokeilemaan myös kotimaisia proteiinipitoisia kasveja, mm. härkäpapua sekä kaurasta ja herneestä valmistettuja tuotteita. Niistäkin ihan varmasti laitan tänne mun lempparireseptit.

Mutta nyt asiaan!

Kahdeksaan annokseen tarvitset rypsiöljyä (jolla voitelet vuoan). Sitten kaikki seuraavat aineet sekoitetaan vuokaan ja mitään ei kypsennetä etukäteen: 800 g makaronia, 6 dl soijarouhetta, 4 dl kaura- tai soijakermaa, 1,6 litraa vettä, 2 rkl kasvisliemijauhetta, 3 rkl paprikajauhetta, 3 rkl kuivattua oreganoa, 3 rkl soijakastiketta ja 1 pussi ranskalaista sipulikeittoa.

Kaikki vaan sekaisin voideltuun vuokaan!

Vettä riittävästi ja sekoitetaan. Nää vaiheet vie ehkä 5 minuuttia.

Laatikko on 40 minuuttia uunissa 200 asteessa uunin alatasolla. Hiukan kannattaa antaa vetäytyä ennen syömistä.

Salitreenin jälkeen makaronilaatikkoa napaan niin jo kehittyy 🙂

Maukkaita ruokahetkiä kaikille!