Miten valmistan mun (proteiinipitoisia ja vegaanisia) lemppariruokia – osa 2

Terveiset Hansun keittiöstä! Viimeksi mun kokkikoulussa valmistettiin kalatonta keittoa, jossa proteiinin lähteenä oli savutofu. Se keitto on saanut HYVÄÄ palautetta, joten kokeile sitä, jos et ole vielä tutustunut siihen!

Tällä kertaa on vuorossa linssimuhennos, johon olen jälleen buustannut proteiinin määrää niistä resepteistä, joista olen tän kehittänyt. Tää muhennos on kunnolla haudutettuna ihanan pehmeää mössöruokaa (rakastan mössöruokia), johon ei tarvii mitään muuta lisää, kun vihannekset tai vihersalaatti viereen. Samassa ruoasta tule niin proteiinit kuin hiilaritkin ja rasvan määrää voi pitkälti itse säätää. Tää ruoka ei ole kovin rasvainen. Mitä pidempään tän antaa hautua, sen parempi siis. Itse en viimeks malttanut haudutella ku joku 20 minuuttia eli se on ihan minimi mun mielestä. Hauduttelun aikana saa lisätä vettä pienissä erissä, että ei ihan kuivahda. Mutta vaan sen verran, että se ihana mössömäinen koostumus säilyy ja linssit peittyy siihen nesteeseen pääosin – keittoa ei ole tarkoitus tehdä 😊

Tarvitset näitä 6-8 annokseen (puolita, jos et ihan niin isoa satsia tarvii):

3-4 rkl rypsiöljyä

1-2 sipulia

4-5 valkosipulin kynttä

1 rkl kurkumaa

1 rkl paprikajauhetta

2 tl chilijauhetta

1,5 rkl juustokuminaa

2 prk tomaattimurskaa (a 500 g)

2 kasvisliemikuutiota

8 dl punaisia linssejä (kuivia, Esim. GoGreen)

liraus sitruunan mehua

1 prk kaurakermaa (200 g)

mustapippuria ja suolaa

vettä

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä vähän pehmeiksi. Lisää mausteet (kurkuma, paprika, chili ja juustokumina). Sekoita hetki miedolla lämmöllä ja anna mausteista irrota ihanaa tuoksua.

Lisää tomaattimurska ja kasvisliemikuutiot. Huuhtele linssit ja lisää mukaan kattilaan. Anna kiehua ja lisää vähän vettä (ehkä 1 dl, tää voi olla tomaattimurskapurkin huuhteluvesi) Lisää kaurakerma ja sitruunasta ehkä 2-3 rkl ja keitä miedolla lämmöllä 10 min ja sen jälkeen hyvä vielä antaa hautua 20-30 min pienellä lämmöllä, välillä vettä lisäillen ja sekoittaen. Lisää lopuksi tarvittaessa vähän mustapippuria ja ripaus suolaa.

Tästä tulee joku 20-30 g proteiinia kerralla, riippuen miten ison annoksen ottaa. Tohon kun ottaa kuitupitoisen leipäpalan vaikka proteiinipitoisen leikkeleen kans kylkeen, niin johan on ateria valmis. Mulla itsellä kulutus on suht suurta, niin otan reippaasti hiilareita mukaan. Jos sulla ei tule askeleita päivässä reilu 20000 ja 1-3 liikuntatuokiota päivän aikana, niin vähennä leivästä.

Linssit on yksi proteiinirikkaimmista kasvikunnan ruoista, joiden syöminen auttaa pitämään kiinni lihaksista ja kehittämään niitä.

Nautinnollisia linssimuhennoshetkiä lukijoille!