Miten valmistan mun (proteiinipitoisia ja vegaanisia) lemppariruokia- osa 1

Hello kaikille! Olen voimaantunut mun (kolmen päivän) lomasta ja takas sorvin ääressä. Loma oli lyhyydestä huolimatta ihana ja antoi paljon. Oltiin koko perheen kesken ensin yksi yö Vierumällä pelaten padelia (tai no, mun kohdalla puhutaan ”pelaamisesta”), nauttien hyvästä ruoasta ja toki tehtiin urheiluopiston loistavissa treenipuitteissa salitreenikin. Innostuin boksihypyistä! Sitten jatkettiin tyttöjen kesken lomaa pohjoisemmaksi; ensin leirintämökkiyö Leppävirralla ja sen jälkeen mummon luona Lieksassa. Perjantaina ajeltiinkin sitten tuntitolkulla takas kotiin päin. Onnea on esikoisen ajokortti! Ei tarvitse itse ajaa koko matkaa… Tuhannet blogin lukijat varmaan jäi varmaan kaipaamaan uutta blogitekstiä, eli nyt odotus palkitaan! 😀

Viime tekstissä mainitsin, että taatusti tulen esittelemään mun lemppariruokia ja nyt esittelen yhden niistä. Kyseessä on ns. kalaton keitto. Mä olen tosi paljon ottanut reseptejä ja ideoita omiin kokkailuihin https://chocochili.net/ -ruokablogista. Monesti tuunaan reseptejä hieman proteiinipitoisemmaksi, mutta maultaan ne on olleet aina onnistuneita. Yleensä proteiinipitoisemmaksi tuunaaminen käy niin, että puolitoistakertaistan/ tuplaan proteiiniruoan määrän ja vähennän ehkä hieman hiilareiden osuutta, jolloin niiden suhteet vähän muuttuu (en noudata mitään vähähiilarista ruokavaliota). Tätä keittoa syö meillä kaikki, ja laskennallisesti siinä on 6-8 annosta. 20-26 g proteiinia per annos. Tohon kun ottaa pari palaa leipää päällystettynä kasvipohjaisella, proteiinipitoisella leikkeleellä tai linssimössöllä (kuulostaa ihanalta, mutta sopii ku nyrkki silmään), niin proteiinit huitelee 35-40 grammassa. Samalla saa kuitua ja suojaravinteita kiitettävästi. (Grammamäärät voi joillekin olla ihan vieraita, joten mainittakoon, että voimaharjoittelijan proteiinin tarve on n. 2g/ elopainokilo. Oma proteiinin tarpeeni päivää kohden on n. 130-140 g, joten toi kattaa hyvinkin jo neljänneksen siitä. )

No niin! Lempparikeittoon (6-8 annokseen) tarvitaan 3 pakettia savutofua (itse käytän Jalotofua), 8 isohkoa perunaa, 8 porkkanaa, 2 sipulia, pari valkosipulin kynttä, maustepippuria, kuivattua tilliä, 4 kasvisliemikuutiota, 3-4 dl kaurakermaa tai -juomaa, 2 litraa vettä sekä öljyä sipuleiden kuullottamiseen ja tofujen paistamiseen.

Ekana kääritään tofut talouspaperin ja pyyhkeen sisään painumaan, että ne hiukan kuivuu. Sitten pilkotaan perunat, porkkanat, sipulit ja valkosipuli. Näiden jälkeen pilkotaan hiukan kuivahtaneet tofut. Kaikki kannattaa olla pilkottuna, kun aloitetaan valmistus 🙂

Sipulit ja valkosipulit kuullotetaan kattilassa ja hetken päästä lisätään potut, vesi ja mausteet mukaan. Sekoitetaan ja annetaan muutama minuutti kiehua. Sen jälkeen on porkkanoiden vuoro päästä mukaan! Keitetään kypsäksi ja samalla siinä paistetaan kaunis kultainen pinta tofuihin pienessä öljytilkassa.

Sitten kun keitto on kypsä eli porkkanoista ja perunoista menee haarukka läpi, lisätään tofut kyytiin. Samaan syssyyn huljautetaan perään kaurakerma tai kaurajuoma (jälkimmäinen on kevyempi vaihtoehto, itse käytän kaurakermaa) ja annetaan hetki olla. Valmis!

Tää keitto on ihan best! Samalla se on loistava ensikosketus eläinperäisten ruokien vähentämiseen ja ilmastokestävämpään ruokailuun. Meillä ei ole käynyt syömässä sellaista sekaania (sekasyöjää), joka ei olisi tästä tykännyt. …tai voihan olla että kaikki on vaan ollu tosi kohteliaita! Jotain kuitenkin kertoo se, että tyttöjen poikakaverit meillä käydessään ottaa toista lautasellista. Ei se kovin metsään silloin voi mennä maun suhteen.

Haastan mun tuhannet lukijat kokeilemaan tätä ja kommentoimaan vaikka mun someen tai tähän alle kommentteihin 🙂 Jos tulee ideoita, kysymyksiä, ehdotuksia blogitekstien aiheiksi, niin otan vastaan. Ens viikolla otan käsittelyyn erilaisen aiheen; fitness-kilpailuihin liittyen ja palaan ruoka-asioihin taas myöhemmin. Ei muutakun kokkailemaan!