Miten saada itsensä liikkeelle, kun ei yhtään huvittais?

Liikunta tuo hyvää oloa, kohentaa terveyttä ja kuntoa sekä antaa parhaimmillaan onnistumisen ja voimaantumisen tunteita. KOSKAAN (vai onko jollain muita mielipiteitä tästä?) ei treenin jälkeen myöskään harmita, että miksi tuli lähdettyä! Veikkaan, että monella on kuitenkin ainakin joskus se fiilis, että tekis mieli vaan köllötellä sohvalla ihanan raukeassa olossa tai tehdä jotain muuta sillä hetkellä niin paljon miellyttävämpää. Aina ei tarviikaan olla super reipas, mutta jos ”ei huvita”- fiilikset saa yliotteen pidemmäksi aikaa, niin tää teksti on just sulle!

Ennen kuin menen konkreettisiin tosielämän tipseihin, miten saisit itsesi irrotettua sohvan pohjalta tai niiden muiden, sillä hetkellä niin kovin tärkeiden tekemisten äärestä, niin muista; Huolehdi että nukut riittävästi; kaikki on helpompaa silloin. Ja huolehdi että syöt riittävästi; sitten on ylipäätään energiaa liikkua. Nämä kaks on Y.L.L.Ä.T.T.Ä.V.Ä.N usein syynä siihen, miksi ei jaksais eikä huvittais.

No niin. Sitten asiaan.

1. Aloita pienestä!

Jos on hankaluuksia saada itsensä liikkeelle, ei ehkä kannata tavoitella sitä treenimäärää, mitä 20 vuotta treenannut puoliammattilainen tekee tai mitä itse teki joskus vanhoina hyvinä aikoina. Varsinkin, jos edellisestä liikunnan harrastamisesta on jo aikaa, aloita maltillisesti sekä tehon että ajan suhteen. Olen muutamankin asiakkaan kanssa hyödyntänyt 10 minuutin päivätavoitetta kävelylle. Se on suht helppo, mutta vaatii sitoutumista. Tai jos lenkkeily on jo tuttua arkipuuhaa esim koiran kanssa, niin 3 kertaa viikossa pari sarjaa punnerrusta pöydän reunaa vasten ja toinen mokoma kulmasoutua kahvakuulalla. Aloita sellaisesta, jonka tiedät olevan realistinen ja saat onnistuminen kokemuksen. Kuntosalille lähtemisen kanssa voit ajatella: ”Menen ja teen lämmittelyn ja sen jälkeen yhden liikkeen”. Joskus sitä hämmästyy, kun tuleekin tehtyä enemmän, kun on jo saanut raahattua itsensä paikalle. Nimimerkillä kokemusta on!

2. Pilko liikuntasessio osiin

Tämä liittyy edelliseen. Ei kannata välttämättä miettiä, että ”Argh, hiki tulee jo lämmittelyssä ja pitää tehdä kolme raskasta liikettä ja sitten vielä ne vatsarutistukset ja mulla menee yli tunti siellä, ei jaksa!” Mieti mieluummin pienissä paloissa koko homma: ”Jaksan varmasti laittaa salikassin eteiseen ja kengät jalkaan”. ”Jaksan varmasti siirtyä salille”. ”Jaksan varmasti tehdä ekan sarjan kyykkyä”. Tää on toiminut itselläni monen monta kertaa myös (viimeksi viime viikolla)! Keskity siis vain siihen seuraavaan pieneen osioon treenistä.

3. Älä anna liikaa valtaa mielelle

Meidän kuopuksella on hyvä motto: ”Nyt kun sen teen, niin sit se on tehty!” Hän käyttää sitä lähinnä huoneen siivoamiseen ja mun nakittamiin kotihommiin, mutta yhtälailla se toimii liikuntaan lähdössä. Tähän tiivistyy kaikki se mitä tarkoitan sillä, ettei saa antaa liikaa mielelle valtaa. Kyllä se mieli keksii tekosyitä, jos sulla on halua kuunnella! Joskus on vaan TOIMITTAVA. Ole sellainen, kuin itse haluat olla, ei sellainen, mitä se pikkukaveri siinä olkapäällä sun kehottaa olevan. Tässä viittaan myös aiempaan tekstiin onnellisuudesta: Mieti, millaista hyvää oloa tuottaa se, että toimit sen mukaan, millainen haluat olla. Versus se, että just sillä kyseisellä hetkellä tuntuu vaan niin ihanalta jättää liikunta väliin, ja sitten tulet jättäneeksi… Niinpä!

Välikommentti. Tähän mieliasiaan tulen palaamaan vielä erikseen varmasti useita kertoja muuten…

4. Lähde heti kun tulet kotiin

Ennakointi on monessa, niin tässäkin asiassa ihan super bueno juttu! Jos tiedät jo etukäteen, että kotiin tultua väsy iskee ja motivaatio sitä myötä ja samalla muistat kaikki tekemättömät kotityöt, tule kotiin vasta vähän myöhemmin. Jos siis mahdollista, ota salikassi mukaan töihin ja kurvaa töistä suoraan liikkumaan!

5. Ajattele liikuntaa kuin hampaiden pesua, terveystekona

Me pestään hampaat aamulla ja illalla (toivottavasti), otetaan meidän D-vitamiini (toivottavasti) ja koitetaan syödä niitä kasviksiakin (eiks vaan?). Miksei samalla tavalla ajateltais liikkumisesta? Se on terveysteko, jonka avulla elät todennäköisesti pidempään ja terveempänä ja vieläpä säilytät varmemmin toimintakyvyn parempana eläkepäivinä. Niin kuin hampaiden pesu; ei sitä ihan joka kerta innosta hihkuen tee, mutta se vaan kannattaa!

6. Extra vinkki: Varaa pt-tunti

Kun personal trainer odottaa sua salilla tietyllä kellon lyömällä, on vaikeampi jättää väliin. Voi olla hyvä idea ottaa yhteiset treenit vaikka muutaman viikon ajan, jos ei meinaa yksin saada hommaa alkuun 😉 Ja voi olla vaikka kuin kivaa! Itselläni valmentajana ainakin on tavoite, että asiakas saa treenistä hyvän fiiliiksen, onnistumisen tunteita ja vähän myös ylittää itseään. Ja ennen kaikkea haluaa tulla uudestaan, tuli sitten yksin tai yhdessä.

Toivottavasti neuvoista oli hyötyä ja ne tulee käyttöön!

Liikunnan iloa!