Miten pitää yllä liikuntainnostus läpi syksyn?
Alkusyksystä monilla iskee liikuntainnostus, kun arki ja tutut rytmit jatkuu kesän jälkeen. Ehkä kokeillaan kokonaan uutta lajia tai kaivetaan sisäkenkiä esiin kevään jäljiltä tuttua ryhmäliikuntaa varten. Innostus on monesti kova, kun ollaan uuden äärellä ja motivaatio tapissa. Se on tosi hienoa! Monilla pysyy liikunta arjessa mukana pimeimpienkin kuukausien ajan. Tiedän kuitenkin, että on myös niitä, joilla innostus lopahtaa flunssan kaadettua innokkaan treenaajan petiin, tai kun treenit vaan jää arjen jalkoihin. Tässä ajatuksia ja asiakkaiden kanssa hyväksi todettuja vinkkejä ja kannustimia syksyn varalle!
Hyvä suunnittelu
Ota sen verran aikaa, että tsekkaat millainen perusviikko syksyllä tulee olemaan. Mihin väliin sinne mahtuu lenkki kaverin kanssa ja osuuko liikuntakeskuksen lempparitunti omaan aikatauluun. Missä kohtaa olisi lihaskuntotreenille tilaa? Merkkaa nämä valmiiksi kalenteriin tai vähintäänkin paina tosi tosi tarkasti omaan pääkoppaan (ja mahdollisesti kerro muillekin perheen jäsenille), milloin sulla on omaa aikaa liikunnan muodossa.
Mieti ja tiedosta jo etukäteen, mitä teet, jos et jostain syystä pääse toteuttamaan suunnitelmaa. Sen sijaan, että roikkuisit tiukasti kiinni ajatuksessa ”jos en ehdi kuudelta alkavaan kuulatuntiin, se oli sitten siinä”, niin mieti, mitä voit tehdä sen sijaan; Mennä seuraavalla vapaalle tunnille? Tehdä nopean lihastreenin kotona? Lenkin mäkimaastossa? Sen sijaan, että lukkiutuisit johonkin tietyn tyyliseen treeniin, ajattele treenejä liikuntalähtöinä. Se voi olla siis mitä vaan siinä kohtaa, jos pitää soveltaa. Siispä mieti tässä (taas 😊), millainen haluat olla? Sellainen, joka jättää herkästi kokonaan liikkumisen vai sellainen, joka keksii kyllä jonkin keinon.
Mun ens viikko. Treenit on merkattu hyvissä ajoin etukäteen pystysuorilla viivoilla (ja asiakkaat sumennettu näkyvistä:) )
Pidä päiväkirjaa tai ruksaa seinäkalenteriin näkyville
Tiedän, että kaikki ei tykkää eikä ole tottuneet käyttämään treenipäiväkirjaa, mutta vähintään kännykän kalenterinäkymään tai seinäkalenteriin ruksin vetäminen treenin merkiksi motivoi! Jos haluaa olla ihminen, joka tekee oman hyvinvointinsa takia 4 liikuntalähtöä viikossa ja viikon päätteeksi kalenteriviikkoa koristaa neljä ruksia, niin tuntuuhan se hienolta, ai että! Hifistelijät tässä kohtaa voi merkata lihaskunnon vaikka ruksina ja aerobisen liikunnan ympyränä. Se, että tehty (tai tekemätön) homma on näkyvillä, motivoi monia liikkumaan.
Mieti etukäteen, miten selvitä huonosta viikosta
Syksyllä erityisesti, kun koulujen ja päiväkotien mikrobilingot räiskyttää pöpöjä joka puolelle, on hyvä tiedostaa, että todennäköisesti jossain kohtaa joutuu himmaamaan ja käpertymään peiton alle. Olo on surkea ja tuntuu että koko tehty työ valuu viemäristä alas. Tähän kannattaa varautua pitämällä tulevienkin viikkojen kohdalla liikuntalähdöt kalenterissa ja lepäämällä riittävästi. Kun on kipeä, tärkein tehtävä on levätä ja hoitaa itseä. Kun tauti talttuu, niin ennalta suunniteltu liikunta on taas helpompi aloittaa.
Myös muista syistä jollain viikolla voi olla hankala toimia kauniin ajatuksen ja tavoitteiden mukaan. Joskus kuulen sellaista mustavalkoista ajattelua, että ”epäonnistuin jos en saanut kaikkia treenejä viikkoon”. Se on elämää, ja monesti on niinkin, että jos ei meinannut saada treenejä viikkoon mahtumaan, niitä ei ihan oikeesti edes olisi kannattanut mahduttaa. Väkisin (liian pitkien tai kuormittavien) treenien mahduttaminen viikkoon on monesti pois palautumiselta ja super tärkeiltä yöunilta. Kannattaa miettiä kokonaiskuormitusta ja sitä, miten voi kohdella itseään ja hyvinvointiaan parhaalla mahdollisella tavalla. Joka kerta se ei tarkoita väkisin tiukkaan viikkoon runnottuja tehotreenejä.
Kaverin tai ryhmän kesken treeniryhmä
Ryhmässä on poweria! Ja pientä ryhmäpainetta 😊 Tämän soveltamiseen on hyvin monia keinoja. Itselläni on tällä viikolla aloittamassa naisporukka, jonka kanssa kokoonnutaan joka viikko samaan aikaan ja whatsapp-ryhmässä etukäteen päätetään, mitä tehdään; ollaanko kuntosalilla vai ryhmäliikuntatilassa. Tällaista mahdollisuutta voi kysyä vaikka liikuntakeskuksista tai personal trainerilta. Pienryhmä on aina paljon edullisempi kuin yksilövalmennus. Myös kaverin tai kaveriporukan kesken voi tehdä ryhmän ja sopia säännöllisen liikuntahetken. Motivoivaa voi myös olla se, että vuorotellen yksi porukasta keksii mitä tehdään tai vetää treenin muille. Tai sitten vaan mennään yhdessä salille tai lenkille. Idea on se, että on vakioaika treenille ja siitä ei livetä, ellei ole aivan pakko, koska kaverit odottaa. Samaa voi toteuttaa toki puolisonkin kanssa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla; liikunta ja parisuhdeaika!
Riittävä lepo
Noh, tästä kirjoitin jo aiemmin, mutta PAKKO mainita vielä tässä kohtaa! Pimeimpänä aikana monet ihmiset yksinkertaisesti tarvitsee enemmän unta. Jos ei nuku riittävästi, liikuntarytmeissä pysyminen on paljon vaikeampaa ja ollaan koko ajan alipalautuneessa tilassa. Tällaisia me ei varmasti haluta olla, jos se vaan meistä itsestämme on kiinni. Eihän?