Maapallon ahdinko vaan pahenee. Mitä minä voin tehdä? Viisi helposti käyttöön otettavaa ja innostavaa keinoa kestävämpään arkeen.

Tuntuuko siltä, että joka tuutista tulee ilmastoa ja ympäristöä koskevia uutisia ja lahjoituspyyntöjä eri järjestöille? Monesti ne tulee ohitettua lukematta aihetta koskevia tutkimustuloksia ja hätähuutoa, joka sieltä välittyy. Ajatus saattaa olla helposti se, että asia ei koske itseä, tai että meillä on täällä Suomessa asiat tosi hyvin. Tai että isojen maiden ja yritysten pitäisi alkaa tehdä riittävästi muutoksia, ennen kuin itse kannattaa laittaa tikkua ristiin… Taustalla voi olla myös pelkoa, ahdistusta, ja halua välttää kohtaamasta ikäviä asioita. Kun pysähtyy hetkeksi lukemaan vaikkapa IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin raporttien keskeisintä sanomaa, niin tottahan siinä tulee ahdistava olo. Millainen luonto ja ilmasto me ollaan jättämässä meidän lapsille ja lapsen lapsille?

Reilu viikko sitten WWF julkaisi Living Planet-raportin luonnosta, jonka tulos on myös karua kertomaa; 30 vuodessa selkärankaisten lajien populaatiot on kutistuneet 73 prosentilla. Suurimpia syypäitä hurjaan selkärankaisten määrän vähenemiseen on elinympäristöjen häviäminen erityisesti ruuantuotannon takia (mm. metsien raivaaminen eläinten rehuntuotantoa varten). Muita syitä löytyy mm. ylikalastuksesta ja juurikin ilmastonmuutoksesta.

Ota 10 minuuttia aikaa ja tutustu näihin linkkeihin:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/arviointiraportit

WWF:n Living Planet 2024 -raportti: Luonnon ahdinko jatkuu
https://wwf.fi/uhat/wwfn-living-planet-raportti/

Jos olet lukenut jo tähän asti ja huomaat mielessä risteilevän ristiriitaisia ajatuksia, kuten ”Mitä mä yksin voin muka tehdä?” tai tunteita, kuten ahdistusta tai toivottomuutta, niin et ole ainakaan yksin. Tosi moni tuntuu olevan huolissaan ja haluaisi asioiden muuttuvan, mutta ajattelee omassa elämässä tehtävien muutosten olevan turhan vaikeita tai haluaa unohtaa koko asian, koska se aiheuttaa vaikeita tunteita. On täysin normaalia haluta välttää tällaista oloa. Itse olen kokenut samoin (ja koen kyllä edelleen), mutta olen huomannut myös, että kun toimii sen mukaan, mitä pitää tärkeänä, saa merkityksellisyyden tunnetta. Ja vaikka yhden ihmisen teko ei maailmaa todellakaan pelasta (tätä mulle on hoettu uskokaa pois monen monta kertaa!), voi sen yhden ihmisen vaikutus muihin olla arvaamattoman suuri. Samoin; jos niitä yksiä ihmisiä on useita; jos jokainen ajattelee, ettei omilla valinnoilla ole vaikutusta, niin mitään ei ikinä tapahdu. Muutoksella on kuitenkin kiire ja me voidaan aloittaa nyt, eikä odotella mitä USA tai Kiina tekee. Ajattelen myös, että vaikka Suomi on pieni maa ison EU:n ja vaikkapa USA:n rinnalla eikä meidän maan hiilijalanjälki ole niihin verrattuna kuin kärpäsen pieru, niin silti meidän pitää toimia, koska yksilöä kohti meidän jälki on valtava ja siitä kärsii eniten mm. se osa maailman väestöstä, joka ei pysty tekemään mitään asian eteen, ja joiden oma jälki on murto-osa omastamme. Kasvihuonekaasut lämmittää ilmastoa, lämpötilan nousu kiihdyttää muutosta ja se on saatava tasaantumaan. Tällä hetkellä suunta on huolestuttavan nopea. Siksi jokaista tarvitaan.

Suomalaisen hiilijalanjälki vuonna 2023 oli keskimäärin 9610 hiilidioksidiekvivalenttia, joka on kasvihuonekaasupäästöjen laskennassa käytettävä yhteismitta. Vuonna 2018 hiilijalanjälki oli 10300 kgCO2e, joten se on pienentynyt noin seitsemän prosenttia. Lasku ei vielä riitä, vaan kestäväksi arvioitu luku on 2500. Suomalaisten pitäisi siis laskea kasvihuonekaasupäästönsä noin neljännekseen, ja sen tulisi tapahtua vuoteen 2030 mennessä. (Lähde: www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki)

Ymmärrän ajatukset, että ”Ei tuu onnistumaan”, ”Miksi meidän pitäisi?” tai ”Mä en ainakaan ala vähentämään…!”. Noi on ymmärrettäviä ajatuksia, kun on tottunut tiettyihin elintapoihin ja valintoihin ja kun ei ole tietoa, miten voisi toimia toisin. Tarviiko oman hiilijalanjäljen pienentämisen tarkoittaa kuitenkaan kurjaa elämää ja kaikista nautinnoista luopumista? Ei todellakaan, mutta yhteisen hyvä eteen (siis myös meidän jälkipolvien, jotka elää täällä vielä vuosikymmenien päästä) meidän kannattaa muuttaa asenteita ja tarkastella omia tarpeita ja toimintatapoja uudelleen. Tässä alla on viisi tekoa, joilla on hyvä vaikutus omaan hiilijalanjälkeesi ja joita itsekin olen ottanut käyttöön osittain tai kokonaan. Monesta niistä olen oikeesti huomannut muodostuneen hauska ja positiivisella, innostavalla tavalla haastava arjen juttu. Kun kääntää asenteen sellaiseksi, että ”Tän mä voin tehdä ja tämä on tärkeää”, se innostaa ja kannustaa itseä (ja muitakin, olen huomannut 😊) Voisitko Sinä ottaa käyttöön näistä jonkun tai vaikka useamman? Onko joku jo käytössä ja mitä fiiliksiä olet siitä/ niistä saanut?

  • Kasvipohjaisen ruoan käytön lisääminen. Aloita vaikka tekemällä joku tässä blogissa jo olevista resepteistä. Ne on helppoja ja urheilijallekin sopivia, proteiinipitoisia ruokia. Tai käy kurkkaamassa mun lempireseptinikkari Elinan Chocochili-blogi. Olen tehnyt hänen ohjeiden mukaan paljon ruokia eikä meillä olla ikinä petytty! https://chocochili.net/ Mulle itselle on avautunut rehellisesti sanoen täysin uusi maailma kasvisruoan parista ja monen monta kertaa huomaan, että sama ruoka uppoaa ”sekaaneille” ihan yhtä hyvin. Inspiroidu rohkeasti!

  • Matkusta seuraavalle lomalle lähemmäs tai mene muuten vain maata pitkin. Tää inspiroi mua hurjasti, vaikka en mikään maailman matkaaja olekaan. Me ollaan hyvin alustavasti suunniteltu reissua junalla johonkin/ joihinkin Euroopan kohteisiin. Etuna junalla liikkumisessa on se, että näkee ja kokee enemmän, mitä lentokoneessa istuessa. Nykyään maata pitkin reissaaminen tulee koko ajan helpommaksi, kun sen suosio kasvaa. Tai fillaroi se matka, jonka olisit mennyt autolla. Samalla tulee kuntoilua, mikä parasta!
  • Mieti vaatekaupassa tai nettiostoksilla, tarvitsetko oikeasti. Kokeile sovittaa vaateostokset seitsemään, hyvin harkittuun ja kestävään hankintaan (ei koske alusvaatteita ja sukkia). Tässä on se loistava hyöty, ettei vaatekaapit täyty turhalla, hetken mielijohteesta hankitulla tavaralla. Ja kun hankkii laatua, vaikka vähän kalliimmalla hinnalla, se yleensä kestää hieman kauemmin https://yle.fi/a/74-20081763

  • Osta käytettyä. Netissäkin on vaikka mitä kirppiksiä, joilta voi tehdä tarvittavia löytöjä. Me löydettiin kotiin muuton yhteydessä eteiseen liukuovet, olkkariin tv-taso ja keittiöön ruokaryhmä. Rahaakin säästyi hitokseen, eli monta hyötyä on siis tästäkin!
  • Korjauta vaatteet ja tavarat sen sijaan, että hankkisit heti uuden ja kuluta kunnolla loppuun asti ne. Kierrätä vaatteet ja muut jätteet asianmukaisesti. Sekin on nykyään helppoa, kun selvittää, mihin käytetyn tavaran voi viedä. Kierrätys ja kompostointi on helppoa ja inspiroivaa, kun kaikille on sopiva paikka ja luo sen ympärille toimivan rutiinin. Vaatteiden kanssa mua motivoi ajatus siitä, että samaa vaatetta voi käyttää vaikka kuinka kauan, kun korjauttaa ja pitää hyvin. Hauskempaa ja muodikkaampaa on mun mielestä pitää samaa vaatetta kauan ja kestävästi, kuin ostaa jatkuvasti uusia kaapin täytteeksi.

Kun mä nyt jaan näitä vinkkejä, se ei tarkoita, että a) olisin itse täydellinen niiden suhteen (tai minkään suhteen!), eikä sitä että b) vain nämä on tärkeitä eikä muihin ekotekoihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Koitan vaan aidosti inspiroida ja herätellä uusia ajatusmalleja. Kehotan pohtimaan, millainen haluaa olla ja miten se näkyy omassa toiminnassa. Mikä on tärkeää elämässä ja miten nää asiat liittyy siihen. Aina arvokkaat teot ei aiheuta jes jes-fiiliksiä niitä tehdessä, mutta ne palkitsee sisäisesti, kun tietää tekevänsä oikein.

Jos haluaa selvittää oman hiilijalanjälkensä, niin Sitralla on siihen karkea laskuri, jota käyttämällä saat arviota tilanteesta ja vinkkejä itselle helppoihin ratkaisuihin sekä ennen kaikkea kannustusta.

https://pslifestyle-app.net/

Kuulen mielelläni, tuliko jotain oivalluksia ja uusia tekoja arkeen. Toi Sitran laskuri voi olla innostava, vaikka sieltä ei välttämättä löydä täsmälleen sopivia vastausvaihtoehtoja kaikkiin kysymyksiin.

Tsemppiä kaikille!